Senčila za zimski vrt: Optimalni pogoji v vseh letnih časih

senčila za zimski vrt

Zimski vrt je del hiše, za katerega bi lahko rekli, da je že nekaj let med bolj priljubljenimi. V njem se namreč, za razliko od terase, lahko poseda in uživa v vseh letnih časih, predstavlja pa tudi odličen prostor za gojenje rastlin ali druženje z družino in prijatelji.

A čeprav je zimski vrt namenjen za vse letne čase, je lahko v poletnih mesecih v njem neznosno vroče, v zimskih mesecih pa pogosto prehladno, da bi se lahko v njem zadrževalo več časa. Zaradi tega pa ga mnogi posledično uporabljajo zgolj pomladi in jeseni, kar pomeni, da ta del hiše ni izrabljen, kot bi lahko bil. Da bi se ta situacija rešila, so se v podjetjih, kjer se ukvarjajo z izdelavo zimskih vrtov in teras odločili, da razvijejo senčila za zimski vrt. In sicer z namenom, da bodo ta senčila omogočila optimalne pogoje v zimskem vrtu v vseh letnih časih.

V nadaljevanju članka vam bomo predstavili, kaj so senčila za zimski vrt, katere prednosti prinašajo in kakšna vse so na voljo.

Zakaj so senčila za zimski vrt pomembna?

Kot že zgoraj omenjeno, je glavni namen senčil za zimski vrt ta, da zagotovijo optimalne temperaturne pogoje v zimskem vrtu v vseh letnih časih. To pomeni, da v najbolj vročih poletnih mesecih, na primer v juliju in avgustu, preprečijo vdor visokih temperatur v zimski vrt in onemogočijo pregrevanje le tega. V najhladnejših mesecih, na primer v decembru in januarju, pa zimski vrt izolirajo in v njem zadržujejo toploto. Posledično je zimski vrt vedno ustrezne temperature in na voljo za uporabo, bodisi za prijetno posedanje na garnituri, druženje ali pa vzgajanje rastlin. Hkrati pa je zaradi tega zimski vrt tudi energetsko varčen, saj prostora tako ni potrebno dodatno hladiti ali segrevati.

senčila za zimski vrt

Poleg tega pa so senčila za zimski vrt odlična tudi v boju z močnimi sončnimi oziroma UV žarki. Čeprav se velikokrat zdi, da je uživanje na soncu prijetno, so lahko namreč sončni žarki premočni, zatirajo pogled oziroma pregrejejo prostor. Hkrati pa lahko, kljub temu, da sijejo skozi steklo zimskega vrta, tudi škodujejo koži in zdravju. Povzročijo pa tudi hitrejše bledenje pohištva, na primer zunanje sedežne garniture, ter poškodujejo rastline. Da do tega nebi prišlo, so lahko v veliko pomoč senčila za zimski vrt, ki dajejo v zimskem vrtu prijetno senco, hkrati pa odbijejo nevarne UV žarke. Z njimi se lahko prav tako regulira svetloba v prostoru in se zagotovi optimalna osvetlitev za udobje vas in rastlin. Odlična pa so tudi za to, da zmanjšajo bleščanje na steklenih površinah.

To pa še ni vse. Senčila za zimski vrt vam lahko ponudijo tudi dodatno zasebnost. Predstavljajte si, da sedite v zimskem vrtu in si želite v miru popiti kavo, nato pa v bližini zagledate soseda, neprijetno kajne? S senčili za zimski vrt lahko pozabite na te težave. Ko želite več zasebnosti, jih preprosto spustite dol in uživate v zasebnosti. Imeli pa boste tudi več miru in tišine, saj so ta senčila za zimski vrt izdelana tako, da absorbirajo zvok in zmanjšajo hrup iz okolice. Njihova prednost pa je tudi ta, da so izredno sodobna in estetsko privlačna. Na voljo so v raznovrstnih barvah in materialih, zaradi česar se podajo tako k tradicionalnim kot tudi k najbolj sodobnim hišam.

Kakšne vrste senčil za zimski vrt so na voljo?

Prednosti, ki jih prinašajo senčila za zimski vrt je torej več kot dovolj. Zdaj pa se dotaknimo še različnih vrst senčil za zimski vrt – kakšna senčila so vse na voljo?

V podjetju ROLTEK imajo na voljo raznovrstna senčila tako za notranje prostore kot tudi za terase in zimske vrtove. V kategoriji senčil za zimske vrtove lahko izbirate med senčnimi sistemi, ki imajo možnost dodatnega podajšanja ter sistemi, ki se lahko prilagodijo celotni konstrukciji zimskega vrta in nudijo tako horizontalno kot tudi vertikalno zasenčitev. Na voljo pa so tudi čisto enostavni strešni sistemi za senčenje površin.

Odločate lahko tudi o tem, ali boste imeli senčila za zimski vrt z običajnim motorjem, ali si želite takšna, ki so avtomatizirana in jih lahko odpirate in zapirate s pomočjo sodobnega daljinca.

Da se bodo senčila popolno ujemala z vašim zimskih vrtom in ostalo hišo, pa so na voljo tudi raznovrstne barve in vzorci senčil ter različne velikosti. Nudijo pa tudi možnost dodatkov, na primer tendo lahko opremite s senzorji za sonce, dež in veter, ki bodo poskrbeli, da se bodo v slabih vremenskih razmerah senčila samodejno zaprla, v sončnem vremenu pa bodo nudila prijetno senco.

senčila za zimski vrt

Katera senčila za zimski vrt izbrati?

Ker pa morajo biti senčila za zimski vrt prilagojena zimskemu vrtu oziroma terasi, je težko povedati, katera senčila so najboljša oziroma katera izbrati. Vsaka stranka ima namreč nekoliko drugačno postavitev in velikost zimskega vrta, pa tudi drugačne zahteve in želje glede izgleda in delovanja senčil. Zato je najboljše, da se glede senčil za zimski vrt posvetujete s strokovnjaki pri podjetju ROLTEK, ki vam bodo pomagali izbrati prava senčila za vas.

Urednik

Sem navdušenec nad oblikovanjem, ki si prizadeva za inovativne in trajnostne rešitve. Moj cilj je ustvariti prostore, ki so funkcionalni in estetski, hkrati pa sprejemajo najnovejše oblikovalske trende in tehnološki napredek.

Zadnji prispevki