Rekuperacija zraka bo poskrbela za boljše počutje v vašem domu ali pisarni!

Ko smo se pred desetimi leti preseliti v stanovanje v bloku, v katerem živimo še danes, smo se prvič srečali s težavo, ki nam še danes »žre živce«. Očitno bo problem rešila samo vgradnja centralnega prezračevalnega sistema oziroma rekuperacija zraka, a gremo po vrsti.

 

Rekuperacija zraka je vredna svojega denarja

 

Desetletje slabega zraka v bivalnem prostoru

V stanovanje smo se vselili v mesecu juliju. Kljub vročini, ki je zaznamovala tisto poletje, smo bili izjemno veseli, da je bila v stanovanju prijetna bivalna temperatura. Preko številnih oken, zaradi katerih je stanovanje idealno osvetljeno, vročina v prostor ni vstopala. Kmalu se je izkazalo, da je stanovanje tudi zvočno zelo dobro izolirano.

Minila je jesen, z zimo pa so se pričele kazati prve težave našega doma. Ker ni bilo druge možnosti, smo perilo sušili v kopalnici ali v eni od preostalih sob stanovanja. Čim bližje radiatorju, da se je perilo hitreje posušilo. Vlaga v stanovanju se je močno nabirala, kar je bilo še posebej vidno, kadar si vstopil v stanovanje in so se ti ob vstopu v prostor zarosila očala. Vedno pogosteje smo opažali, da vodne kapljice v curkih tečejo po šipah in se nabirajo na okenskih okvirih. Tudi vhodna vrata stanovanja so se ukrivila, da smo jih le s težavo zaklepali in odklepali.

Kupili smo razvlažilec zraka, ki je dnevno iz prostora posrkal neverjetne količine vode. Sledil je še nakup sušilca za perilo, da se vlaga opranega perila ni nabirala v stanovanju. Odpirali smo okna, prezračevali stanovanje in ga istočasno s polno močjo ogrevali. Vse zaman. Del problema smo rešili, a popolnoma ga nismo uspeli odpraviti.

Kot pika na i se pojavi še zidna plesen

Na stenah in stropu so se začele risati črne pike in temne zaplate zidne plesni, ki smo jih v prvih toplih dneh pomladi hiteli sanirati s sredstvom za odstranjevanje plesni ter barvati s posebno zidno barvo. Vsako naslednjo zimo se je trdovratna plesen vrnila, vsako pomlad smo belili. Neko zimo je bila še posebej aktivna, saj smo spomladi za umaknjenimi omarami v dnevni sobi odkrili pravo rastišče gobic. Pa ne živimo v stoletni stavbi, ampak v stanovanjskem bloku, ki so ga zgradili 3 leta pred našo vselitvijo.

 

 

Bo rekuperacija zraka dokončno rešila naše težave?

Ljudje potrebujemo za življenje svež in čist zrak. Po standardu naj bi bila zadostna količina svežega zraka na osebo 30 m3. Svež in čist zrak potrebujemo že v maminem trebuhu za uspešen razvoj. Možgani potrebujejo svež in čist zrak, ko beremo ali se učimo. Potrebujemo ga za dober spanec.

V zaprtih prostorih preživimo več kot 80% našega časa, zato je od kakovostnega zraka v bivalnem prostoru odvisna kakovost našega življenja.

Današnji način gradnje in standardi stremijo h gradnji vedno bolj zrakotesnih stavb. Zmanjšuje se toplotna izguba in preprečuje nenadzorovana izmenjava zraka. To postavlja strokovnjake pred vedno nove izzive kako zagotoviti neprekinjeno izmenjavo zraka med notranjimi prostori in zunanjostjo, ki bo v skladu s sanitarnimi predpisi za zdravo klimo notranjih prostorov.

Naravno prezračevanje z odpiranjem oken se velikokrat izkaže za neučinkovito in ni optimalna izbira. Če bi želeli dobro prezračiti prostore, bi morali vsaj 4x na dan odpreti okna za najmanj 5 minut, kar ni niti ekonomično, niti praktično.

Ko v zimskih mesecih odpremo okna, da bi v notranjost našega bivalnega okolja vnesli svež zrak, do tistega trenutka prijetno ogret prostor na novo ohladimo. S tem iz notranjega prostora spustimo energijo, ki smo jo porabili za ogrevanje. S tovrstnim zračenjem izgubimo vsaj 50 % ogrevalne energije. Z energijo se iz prostora na prosto izlije tudi denar, ki smo ga vložili v ogrevanje notranjega prostora.

Podobna situacija se primeri v poletnih mesecih. Z odpiranjem oken v prijetno ohlajen prostor vnesemo topel zunanji zrak. V kolikor za ohlajanje notranjih prostorov uporabljamo klimatsko napravo, se skozi okna ponovno izlije naš denar, ki smo ga potrošili za uporabljeno električno energijo.

Tako pozimi kot poleti v notranjost z odpiranjem oken zaidejo nečistoče, vlažen zrak, insekti, cvetni prah in konec koncev tudi hrup.

Kaj je rekuperacija zraka?

Z ogrevanjem in ohlajanjem notranjih prostorov porabljamo ogromne količine energije, kar posledično pomeni tudi visoke stroške za uporabnika. Energijo, ki bi nam lahko učinkovito pomagala v obeh procesih, pa nevede zavržemo.

Rekuperacija zraka je nadzirano oziroma prisilno prezračevanje notranjih prostorov. S pomočjo prezračevalne naprave, ki deluje na principu rekuperacije, postane odpiranje oken odveč. Svež zrak in prijetna klima v prostoru sta samodejno zagotovljena s procesom rekuperacije, pri čemer se nam povrne skoraj vsa hladilna energija.

Prezračevalni sistem ali rekuperacija zraka se vrši s pomočjo naslednjih elementov:

 • rekuperator zraka
 • kanal za povezavo na fasado
 • kanal za povezavo na razvod
 • razvod po sistemu špageti ali octopus
 • dovodni in odvodni ventili ter rešetke
 • sistemske rešitve

Kako poteka rekuperacija zraka?

Rekuperator zraka odvaja in dovaja zrak pri nastavljeni hitrosti, kar se izvaja v dveh ciklih. Cikel posameznega intervala traja od 60 do 90 sekund, kar omogoča toploto rekuperacijo.

Najprej se preko keramičnega toplotnega izmenjevalnika odvede topel notranji zrak. Istočasno keramični toplotni izmenjevalnik iz zraka postopoma absorbira toploto in vlago.

V naslednjem koraku se skozi keramični toplotni izmenjevalnik dovaja svež in mrzel zunanji zrak, ki se sproti segreva.

Takrat hkrati delujeta dva prezračevalna sistema, ki sočasno dovajata svež zrak in odvajata porabljen zrak.

Rekuperacija zraka učinkovito in na okolju prijazen način omogoča:

 • majhne toplotne izgube
 • enakomerno prezračevanje bivalnih prostorov
 • enakomerno odzračevanje bivalnih prostorov

Rekuperacija zraka je učinkovita izmenjava zraka notranjega prostora z zunanjim, katere glavni element je rekuperator oziroma izmenjevalnik toplote. Z njim se iz prostora odvaja topel zrak in dovaja svež zunanji zrak, ki se ga obenem še filtrira in segreje. V prostoru je tako zrak vedno svež in primerne temperature, kar zagotovi prijetno notranjo klimo ter preprečuje zadrževanje vlage v prostoru in zmanjša možnost nastanka plesni.

Kakšne so prednosti rekuperacije zraka?

Rekuperacija zraka zagotavlja:

 • stalno temperaturo vhodnega zraka
 • boljšo kakovost vhodnega zraka
 • nenehen dotok svežega zraka v prostor
 • višjo kakovost bivanja
 • učinkovito filtriranje zraka na vstopu v rekuperator
 • optimalne zdravstvene razmere
 • dovodni in odvodni zrak se optimalno razporedi po vseh prostorih
 • uravnano vlago prostorov
 • preprečuje nastajanja plesni
 • energetski prihranek
 • manjše stroške ogrevanja

Rekuperacija zraka poteka neslišno in tudi pihanja ne občutimo.

Na stranišču ali v kopalnici ne potrebujemo dodatnih odvodnih ventilatorjev.

Izkoristimo skoraj 90% energije izstopajočega zraka.

 

Rekuperacija zraka

 

Centralna ali lokalna rekuperacija zraka – kaj izbrati?

Pri novogradnjah ali pri sanacijah starih hiš je pametno razmisliti o vgradnji sistema centralne rekuperacije zraka, medtem ko se lokalna priporoča takrat, ko vgradnja centralnega prezračevanja ni mogoča.

Sistem za centralno rekuperacijo zraka je smotrno vgraditi v prostore kvadrature do 1500 m2. Brezhibno in tiho delovanje je zagotovljeno pri zunanjih temperaturah od -15 do +50oC.

Lokalna rekuperacija zraka se vgrajuje po željah in potrebah posameznika, največkrat v prostore, kjer družina preživlja največ časa: otroške sobe, spalnice, dnevne sobe. Pogosto se vgrajuje tudi v prostore, kjer se zrak najhitreje onesnaži: kuhinje, kopalnice, stranišča. Sistem lokalne rekuperacije zraka je cenejši, če se z njim opremi od 3 do 4 prostore.

Osnovni sistem za lokalno rekuperacijo zraka je sestavljen iz parnega števila enot, kjer po dve delujeta usklajeno. Prva v en prostor dovaja svež zrak, druga ga odvaja iz drugega prostora. Po določenem časovnem intervalu se tok zraka obrne. Enote so med seboj žično povezane.

Naprednejši sistem vsebuje enote, ki so med seboj brezžično povezane.

Najbolj izpopolnjen sistem za lokalno rekuperacijo zraka pa vsebuje enote, ki imajo dva ventilatorja za učinkovitejše in tišje delovanje.

Sistem za lokalno rekuperacijo zraka je mogoče vgraditi v katerikoli fazi gradnje ali pri obnovi. Predstavlja minimalni poseg v stanovanje ali hišo. Za učinkovito delovanje sistema je potrebno upoštevati tloris in postavitev pohištva. Poleg standardnega načina vgradnje se lahko vgradi tudi v širše ali tanjše stene in celo v kote. Montaža je hitra in jo je mogoče izvesti ter zaključiti v enem dnevu.

Pri lokalnem sistemu rekuperacije zraka se cevni sistem ne vgrajuje, zato vzdrževanje in čiščenje sistema nista potrebna.

 

Centralna rekuperacija zraka

Kakšna je cena sistema za rekuperacijo zraka?

Rekuperacija zraka je naložba, v katero se splača investirati. Investicija se bo povrnila v zelo kratkem času, z njo pa boste poskrbeli za kvalitetnejše bivalno okolje. Prezračevalni sistem ne bo poskrbel le za boljši zrak v prostorih, temveč tudi za smotrnejšo izrabo energije. Z zmanjšanjem porabe energije za ogrevanje in ohlajanje prostorov se bodo zmanjšali še finančni stroški. Določen del investicije pa bo povrnil tudi Eko sklad.

Cena sistema za lokalno rekuperacijo zraka je nižja od cene sistema za centralno rekuperacijo zraka. Cena celotne investicije je odvisna od števila vgrajenih naprav.

Cena lokalnega rekuperatorja se giblje med 300 € in 700 €, medtem ko je cena centralnega rekuperatorja med 2.500 € in 5.000 € in je pogojena z velikostjo objekta ter od dodatkov, ki jih naročnik želi dodati.

Okvirna cena za osnovni sistem prezračevanja za stanovanjski objekt velikosti 200 m2 je med 4.000 € in 6.000 €. V kolikor sistem nadgradimo z eno od opcij (ogrevanje, hlajenje, vlaženje,…) pa je cena 8.000 € in več.

Izbira sistema, s katerim se izvaja rekuperacija zraka, je odvisna od potreb posameznika, zasnove objekta in namena, ki ga želimo doseči. Skupno vsem sistemom je končni cilj: optimalna izraba energije in boljši zrak.

Adijo, vlaga, plesen in zatohel zrak. Pozdravljena, svež zrak in kvalitetno življenje!

Urednik

Sem navdušenec nad oblikovanjem, ki si prizadeva za inovativne in trajnostne rešitve. Moj cilj je ustvariti prostore, ki so funkcionalni in estetski, hkrati pa sprejemajo najnovejše oblikovalske trende in tehnološki napredek.

Zadnji prispevki