Notranje oblikovanje prostorov je lahko velik projekt. Zaupajte ga profesionalcem!

Ste ravno v fazi gradnje hiše, vikenda ali pa nakupa stanovanja? Razmišljate morda o tem, da bi oddajali apartmaje ali nekoliko posodobili svoje dosedanje bivalne ali poslovne prostore? V vseh navedenih primerih zagotovo razmišljate tudi o tem, kako bodo ti novi prostori opremljeni. Zakaj pa bi po nepotrebnem izgubljali čas in se ukvarjali z opremo, prepustite notranje oblikovanje profesionalcem!

Za vse tiste, ki ste novi v svetu arhitekture in opremljanja prostorov, pa smo za začetek pripravili nekaj besed o tem, kaj sploh je notranje oblikovanje, kakšen je poklic notranjega oblikovalca ter kako poteka opremljanje novih ali obnovljenih prostorov.

Kaj je notranje oblikovanje?

Kaj je notranje oblikovanje?

Notranje oblikovanje je pojem, ki v Sloveniji sicer še ni tako razširjen kot drugod, a v zadnjem času pridobiva na priljubljenosti. Gre za oblikovanje interierja oziroma notranjih prostorov v hišah, stanovanjih, poslovnih prostorih ali drugih stavbah.

Pri tem je potrebno poudariti, da pri notranjem oblikovanju ne gre le za izbiranje pohištva in materialov, kot si mnogi zamišljajo. Oblikovanje prostorov je namreč veliko večji projekt, ki ne samo, da dovršeno izbere pohištvo in materiale, ki bodo v prostoru, ampak tudi prispeva h kakovosti bivanja. Se sprašujete kako?

Zakaj je pomembno, da so prostori ustrezno oblikovani?

Kot prvo, s pomočjo notranjega oblikovanja se v hiši, stanovanju ali drugem prostoru učinkovito izrabi vse prostore. Na tak način v vaših prostorih ne bodo ostali nepotrebni kotički, ki niso ničemur namenjeni, ampak bodo učinkovito izkoriščeni. Poleg tega bodo prostori tudi premišljeno zapolnjeni in bodo tvorili neko celostno podobo.

Druga prednost, ki jo prinaša notranje oblikovanje, pa je med drugim tudi ta, da bodo prostori bolj organizirani in se bodo med seboj dopolnjevali. Hkrati pa lahko arhitekturno oblikovani prostori izražajo tudi vašo osebnost, način življenja, ideje in razmišljanje. Notranji oblikovalci se namreč popolnoma prilagodijo vašim željam in jih udejanjijo v prostor. To pomeni, da na podlagi vaših želja izberejo ustrezno prostorsko ureditev, ki naposled vendarle izraža vas, vaše življenje ter vaše vrednote. Kako pa torej sploh izgleda, ko najamete notranjega oblikovalca?

Kakšen je poklic notranjega oblikovalca?

Preden se odločite, da najamete notranjega oblikovalca, je dobro razmisliti o tem, ali sploh veste, kaj notranji oblikovalec počne. Veliko ljudi namreč še vedno ne loči tega, kaj je tovrstni poklic in v katerem primeru se je treba obrniti na notranjega oblikovalca. Posledično nato pridejo k oblikovalcu prepozno oziroma, ko so prostori že delno opremljeni in projekt ne more več biti celosten. Zato je pomembno vedeti naslednje.

Notranji oblikovalec je oseba, ki združuje več poklicev, delno se nanaša na arhitekta, delno pa tudi na dizajnerja. Je prava izbira za vse, ki bi radi na novo opremili prostore, bodisi hišo, stanovanje ali poslovne prostore, in pravzaprav ne vedo, kje začeti. Če se torej sprašujete, kaj vse je potrebno za notranje oblikovanje, če niste prepričani, ali so vaše ideje mogoče za izvedbo in najboljše za vaš prostor ter ne veste, kateri materiali so najbolj ustrezni, je za vas priporočljivo, da najamete notranjega oblikovalca. Priporočljiv pa je tudi za vse tiste, ki jim primanjkuje časa za opremljanje prostorov, ter tiste, ki ne vedo, kako se sploh tovrstnega projekta lotiti in kje dobiti primerne izvajalce.

Notranji oblikovalec je zahteven poklic

Kako poteka proces notranjega oblikovanja?

Pri tem se mnogi seveda vprašate, kako pa potem poteka sam proces notranjega oblikovanja. Tukaj je potrebno poudariti, da je to povsem odvisno od tega, kdaj se notranji oblikovalec vključi v proces. Priporočljivo je, da je prisoten že od samega začetka, manj kot je namreč omejitev, do bolj kreativnih in zanimivih rešitev v oblikovanju prostora se lahko pride.

Ker je notranje oblikovanje proces, ki zahteva vzajemno sodelovanje med stranko, oblikovalcem in njegovimi podizvajalci, je tudi zato potrebno, da se z notranjim oblikovalcem še pred začetkom del pogovori o tem, kakšne so vaše želje in potrebe ter kakšne so vaše ideje za prostor. Le na tak način se bo lahko namreč oblikovalec prilagodil vsem vašim željam in potrebam ter izvedel najbolj praktično, funkcionalno in estetsko ureditev prostora in predmetov, ki bodo vanj umeščeni.

Od idejnega projekta do realizacije

Da je notranje oblikovanje čim bolj uspešno, si oblikovalci pred začetkom izdelajo tudi idejni projekt. To je prva stopnja projekta, znotraj katere oblikovalci ustvarijo ver različnih variacij prostorov stranke. S pomočjo vizualizacij, tlorisov prostorov, 3D modelov in idejnih skic se stranki prikaže, kakšne so možne rešitve notranjega oblikovanja, stranka pa si nato izbere najbolj ustrezno.

Za tem si notranji oblikovalci zastavijo tudi cilje, ki jih morajo doseči znotraj projekta. To so:

  • Funkcionalna razporeditev prostorov,

  • Estetsko dovršeni prostori,

  • Harmoničen izgled oziroma usklajenost med vsemi elementi, ki so v prostorih,

  • Skladnost z vnaprej dogovorjenimi načrti (torej upoštevanje idejnega projekta in vizualizacij),

  • Dober pretok energij in rdeča nit, ki povezuje prostore,

  • Uporabni in prehodni prostori.

Notranji oblikovalec bo na podlagi zastavljenih ciljev in idejnega projekta s svojim znanjem, izkušnjami in občutkom za prostor poskrbel, da bodo vaši prostori optimalno izkoriščeni.

Usklajevanje barv, materialov in svetlobe

Ob tem pa vam bo v sklopu notranjega oblikovanja pomagal tudi pri izbiri ustreznih materialov, razsvetljave, opreme ter vam predlagal morebitne potrebne spremembe prostorov, kot so na primer rušitve sten in večji posegi.

Notranji oblikovalec mora namreč dobro poznati vse materiale, barve, stile, znamke in trende. Prav tako mora vedeti, kaj med sabo najbolje funkcionira, torej kateri materiali se lahko združijo. Vedeti mora kako združiti vzorce, materiale in barve v določeno paleto, ki bo potem v prostoru ustvarila nek dober, pozitiven občutek. Da bo notranje oblikovanje dobro funkcioniralo, pa k temu spada tudi premišljena razsvetljava ter ustrezno pohištvo. Ključna je tudi postavitev vsega tega ter prilagajanje vsem situacijam v prostoru.

S pomočjo vseh teh elementov vas bo notranji oblikovalec vodil do najboljše rešitve za vaše prostore, pa naj gre le za osvežitev ali pa celostno prenovo. Ker bo pri tem upošteval vaše želje, potrebe in finančne zmožnosti, se vam ni treba sekirati, kako bodo opremljeni prostori, ampak vse to prepustite profesionalcu.

Notranje oblikovanje ni za vsakogar

Koliko stane notranje oblikovanje?

Poleg vseh zgoraj naštetih prednosti, ki jih notranje oblikovanje prostorov prinaša, pa vas zagotovo zanima tudi, koliko pravzaprav takšen projekt stane.

Tukaj moramo poudariti, da cena notranjega oblikovanja nikoli ne more biti enotna. Vsaka stranka ima namreč drugačne želje in potrebe. Nekateri želijo več detajlov in bolj ekskluzivno opremo, spet drugi bolj minimalistično ureditev prostora. Cena se seveda razlikuje tudi glede na to, ali se opremlja en prostor ali pa cela hiša, ter na to, kako veliki so prostori. Da se določi ceno, se torej mora vsak posameznik ali podjetje ustrezno dogovoriti z notranjim oblikovalcem. Ko se pripravijo idejni načrti in vizualizacije se nato naredi tudi ustrezen predračun.

Ampak kakorkoli že, hišo, stanovanja ali poslovnih prostorov se ne opremlja vsak mesec, niti vsako leto ne. Zato cena v tem primeru vsekakor odtehta vse to, kar notranje oblikovanje doprinese.

Urednik

Sem navdušenec nad oblikovanjem, ki si prizadeva za inovativne in trajnostne rešitve. Moj cilj je ustvariti prostore, ki so funkcionalni in estetski, hkrati pa sprejemajo najnovejše oblikovalske trende in tehnološki napredek.

Zadnji prispevki