Kako izgleda moderna ureditev okolice hiše v letu 2023?

Urejanje okolice je proces, s katerim spreminjamo videz zemljišča, da ga naredimo privlačnejšega in funkcionalnejšega. Moderna ureditev okolice hiše vključuje različne elemente, kot so rastline, naravne strukture kot so skalnjaki, hribčki in doline, ter abstraktne elemente kot je osvetlitev. Moderna ureditev okolice hiše zahteva znanje iz hortikulture in dizajna, zato je pomembno, da zaupamo izkušenim mojstrom za urejanje okolice. Oni nam lahko zagotovijo učinkovito in privlačno zunanjo ureditev okolice našega doma. Moderna ureditev okolice hiše stane različno glede na naše želje in potrebe, vendar so cene po navadi dostopne in upoštevajo vrednost, ki jo dobimo z lepšim okoljem.

Moderna ureditev okolice hiše

 

Mojstri za urejanje okolice in izvedba projektov

Moderna ureditev okolice hiše je zahteven proces, zato ga najpogosteje izvajajo strokovnjaki za vrtnarstvo in krajinsko arhitekturo. Da bi dobili jasno predstavo o tem, kako bo vaš vrt izgledal po končanju, je potreben najprej izdelan načrt, ki lahko vključuje tudi digitalno animacijo. Nato sledijo fizična dela, kot so saniranje dvorišča, planiranje terena in izravnava terena. Moderna ureditev okolice hiše zahteva, da se glede na potrebe in želje stranke lahko izvajajo tudi dodatne storitve, kot so posaditev rastlin, obrezovanje žive meje, košnja trave, izdelava vodnjaka ali ribnika, izdelava skalnjaka, obrezovanje dreves, zunanja razsvetljava, izdelava ograje in škarpe, asfaltiranje in tlakovanje dvorišča, odvoz odpadnega materiala in drugo.

Moderna ureditev okolice hiše ni le kopanje lukenj in postavljanju rastlin, temveč tudi dodajanje funkcionalnih in estetskih dodatkov, ki bodo vašo okolico naredili čudovito, domačo in drugačno. Preverjeni mojstri za urejanje okolice vam lahko pomagajo pri postavitvi vodnih elementov, kot so vodnjak in ribnik. Ob tem vam lahko svetujejo pri zasaditvi rastlin, postavitvi skalnjaka ali tlakovanju dvorišča. Poleg tega pa se zavedajo, da moderna ureditev okolice hiše obsega tudi vzdrževalna dela. Ukvarjajo se s čiščenjem odpadlega listja, rezanjem vej, odvozom odpadnega materiala, košnjo zelenice in obrezovanjem dreves v sadovnjaku ter urejanjem žive meje. Tako bo vaša okolica vedno čista in urejena.

Stroški urejanja okolice

Povprečna cena za urejanje okolice se giblje med 45 in 70 evri na uro, vendar to lahko narašča glede na stopnjo zahtevnosti projekta in izkušenost izvajalca. Če želite urediti svojo okolico po svojih željah, je dobro najeti krajinskega arhitekta, ki vam bo izdelal načrt, pomagal pri izbiri ustreznih elementov in izvedel izbor materiala. Te storitve so dodatno plačljive, tako kot tudi nakup gradbenega materiala, ki ni vključen v ceno dela. Zato je pomembno, da se dobro posvetujete s strokovnjakom, da bi se izognili dodatnim stroškom in da bi zagotovili kvaliteten izdelek. Asfaltiranje dvorišča je odlična izbira za lažje vzdrževanje in čiščenje. Prednost je, da postopek asfaltiranja običajno ne traja dolgo in se lahko konča že v enem dnevu. Cena asfalta je odvisna od velikosti površine, oblike terena in debeline asfaltne plasti. Priporočljiva debelina plasti je do 6 cm in položijo se dve plasti – groba in fina. Najboljši čas za asfaltiranje je poleti, ko je vreme toplo in suho.

Popestrite vaš vrt in okolico

Moderna ureditev okolice hiše obsega veliko možnosti, kot so bazen, park, ribnik, nasad eksotičnih rastlin, vrtne in cvetlične gredice. Popestrite svoj vrt z dodatki, kot so kremenčev pesek, okrasno lubje, ploščice za pot itd. Zunanja razsvetljava lahko poveča estetsko vrednost vašega doma tudi ponoči. Predstavljajte si čudovite poletne večere na vašem osvetljenem dvorišču z žuborenjem vode iz vodnjaka. Danes je mogoče namestiti zunanjo razsvetljavo za različne cene, odvisno od izbranega materiala in količine razsvetljave, ki jo želite imeti. Izbirate lahko med reflektorji in manjšimi lučmi, ki bodo osvetljevale vaše poti in dovoz. Večina zunanje razsvetljave je zasnovana na sončni energiji, zato ni zahtevna za vzdrževanje.

Moderna ureditev okolice hiše

 

Urejanje okolice z zdravimi rastlinami

Moderna ureditev okolice hiše obsega tudi zdrave in bujne rastline, ki so ključnega pomena za urejanje okolice. Zasaditev kakovostnih rastlin, ki bodo dobro uspevale, zahteva izkušenega strokovnjaka. Strokovnjak za vrtnarstvo, ki vam bo zagotovil, da bodo rastline primerne za vrsto podnebja, zemljo in okolico, bo upošteval tudi vaše želje. Stroški nakupa rastlin sestavljajo eno tretjino do največ polovico proračuna za urejanje okolice. Najpogostejše izbire so travnata trata, gredice, avtohtone rastline, drevesa in grmičevje.

Saditev dreves, žive meje in cipres za več zasebnosti in senčenje

Če želite malo več zasebnosti in senčenja, lahko zasadite drevesa ali ciprese. Manjše sadike so cenejše, zato lahko izberete manjše sadike, ki jih boste kasneje zrasli, ali pa kupite večje sadike in jih redno vzdrževali. Obstajajo različne vrste cipres, velike od 20-40 cm do 200-250 cm. Za nakup dreves boste odšteli med 25€ in 100€, in lahko izberete različne velikosti sadik, od najmanjših, 20-40 cm, do največjih, ki segajo do 400 cm ali več.

Za ustvarjanje žive meje običajno uporabljamo rastline, kot so ciprese, pušpani in grmovje, kot so ognjeni trn in lovorikovec. Na voljo so različne velikosti sadik, izberite pa morate tako, da so v skladu z višinskimi omejitvami, določenimi v občinskih odlokih. Običajno so te višine med 80 cm in 100 cm. Živa meja mora biti tudi varno odmaknjena od cestišča za vsaj 1 m. Vzdrževanje žive meje zahteva redno zalivanje in obrezovanje, za katero lahko prosite izkušenega vrtnarja.

Obrezovanje sadnega drevja

Če želite imeti uspešen sadovnjak, je obrezovanje eno ključnih opravil. Z rednim obrezovanjem, krošnjo drevesa zredčite, kar omogoči boljši razvoj močnih vej, ki bodo zdržale težo plodov in bodo poskrbele, da sončni žarki lažje pronicajo do listov in plodov. Zdrava in negovana drevesa bodo bolj plodna. Obrezovanje sadnega drevja je treba izvajati spomladi, vendar pa je treba biti pozoren, saj nepravilno obrezovanje lahko škodi drevesu. Zato je vedno najboljša možnost poiskati pomoč strokovnjaka, saj obrezovanje zahteva ustrezno orodje, znanje in poznavanje različnih tehnik za različne vrste dreves. Strokovnjaki lahko obrezujejo trto, sadno drevje, grme in grmovnice, večje nasade dreves in sadovnjake.

Obrezovanje sadnega drevja

 

Okolica vašega doma z novo energijo z vodnjakom, ribnikom ali skalnjakom

Če želite svojo okolico spremeniti v pravo oazo, zakaj ne bi dodali nekaj vode? Ribnik, vodnjak ali skalnjak bodo poskrbeli za estetiko v vseh letnih časih. Poleti bodo ponudili osvežitev in priložnost za dihanje svežega zraka, pozimi pa bodo učinkovito polepšali snežno okolico.

Urednik

Sem navdušenec nad oblikovanjem, ki si prizadeva za inovativne in trajnostne rešitve. Moj cilj je ustvariti prostore, ki so funkcionalni in estetski, hkrati pa sprejemajo najnovejše oblikovalske trende in tehnološki napredek.

Zadnji prispevki