Kakšna je cena gradnje hiše v lastni režiji v letu 2023?

Usklajevanje številnih izvajalcev, želja in gradbenih del, kot tudi pridobitev ustreznih dovoljenj, zahteva gradnja hiše v lastni režiji, cena pa lahko zelo variira glede na vrsto materiala, tip hiše, energijsko učinkovitost in način izvedbe, zato je pred začetkom gradnje potrebno narediti dober načrt. Pri gradnji hiše je pomembno upoštevati tudi možne dodatne stroške, kot je primer porušitve in odvoza materiala s parcele. Vsak prizidek k hiši lahko prav tako vpliva na končno ceno.

 

Gradnja hiše v lastni režiji cena
Pred začetkom gradnje je potrebno narediti dober načrt.

 

Gradnja hiše je pomemben projekt

Dobro načrtovanje in premišljeno odločanje zahteva gradnja hiše v lastni režiji. Cena gradnje hiše v povprečju znaša med 1200 in 1500 € na kvadratni meter, vendar pa so te številke brez DDV. Če vas zanima gradnja hiše v lastni režiji, cena bolj natančno vnaprej ne more biti določena. Predvsem se obrnite na preverjene mojstre, ki vam bodo ponudili ponudbe za gradnjo. Ne glede na vrsto hiše in cenovni razpon je pomembno, da povprašate več različnih ponudnikov, da lahko primerjate cene in kvaliteto storitev. Na ta način lahko izberete najboljšo ponudbo za svoj projekt.

Od česa je odvisna cena gradnje hiše?

Vrsta materiala, način gradnje, način izvedbe, dodatni prizidki, tip hiše, energijska učinkovitost in lokacija vplivajo na ceno, ko začnemo računati, koliko pride gradnja hiše v lastni režiji. Cena gradnje hiše je pogojena tudi s tem, ali izberemo pritlične hiše ali nadstropne. Pritlične hiše običajno stanejo več kot nadstropne, saj zahtevajo večjo temeljno ploščo in streho. Gradnja nizkoenergijske hiše lahko pomeni dodatni začetni vložek, vendar pa vam bo ta v enem desetletju povrnjen z nižjimi stroški za ogrevanje in hlajenje. Investiranje v obnovljive vire energije, kot je sončna elektrarna, lahko pomeni dodatno finančno korist.

Pomembnost dobre finančne sheme

Velik finančni zalogaj je gradnja hiše v lastni režiji, cena, ki jo plačamo za kvalitetna gradbena dela, je visoka, zato je pomembno, da se za to dobro pripravimo. Z izračunom, ki pravi, da en kvadratni meter stane med 1200 in 1500 €, lahko dobimo okvirno ceno hiše. Hiša z uporabno površino 200 m2 bi tako stala od 240.000 € naprej. Za uspešno gradnjo hiše je nujna dobra finančna shema. Z njo lahko natančno računate stroške, odvisne od materialov in velikosti hiše. Gradnja hiše je stresen projekt, zato je pomembno, da se dobro pripravite in zagotovite, da imate zadostna sredstva.

 

Gradnja hiše je velik finančni zalogaj

 

Bodimo pozorni še na naslednje dejavnike:

 • Pred začetkom gradnje morate imeti parcelo za stavbo.

 • Prostor mora biti dovolj velik za hišo, garažo in ostale zgradbe.

 • Parcela mora biti ravna, sicer se bodo povišali stroški gradnje.

 • Cena parcele je odvisna od velikosti parcele in njene lokacije. Nepremičnine v pomurski regiji so cenejše kot v Ljubljani.

 • Brez natančnega načrtovanja in nadzornika med gradnjo lahko pride do napak in dodatnih stroškov.

 • Najdražji del gradnje nepremičnine so konstrukcija in streha, sledijo inštalacije.

Pred samo gradnjo je potrebno urediti še dokumentacijo

Gradnja hiše zahteva natančen načrt arhitekta, vpis zemljišča v zemljiško knjigo, urejene lokacijske informacije in idejni načrt. Pet gradbenih faz obsega gradnja hiše v lastni režiji, cena pa poleg gradbenih faz obsega še prostor in urejene dokumente. To bo stalo med 6.500 in 10.300 evri. V ceno je vključen načrt arhitekture, načrt gradbene konstrukcije ter načrt za strojne in električne instalacije. Ne pozabite, da boste za vodenje in upravljanje projekta morali še dodatno plačati približno 3.000 evrov, poleg tega pa boste za geodeta morali odšteti še okoli 3.000 evrov.

Popis del in materiala

Za pridobitev ustreznih ponudb za gradnjo hiše, potrebujete natančen popis del in materiala. To pomaga pri tem, da bodo ponudbe bolj realne in primerljive med sabo. Natančen popis vam omogoča, da vidite, kaj vse potrebujete za projekt gradnja hiše v lastni režiji, cena pri izvajalcih pa bo potem predstavljena v taki obliki, da se bo lažja primerjala. Vendar, tudi najbolj natančen popis ne zagotavlja, da se strošek ne bo spremenil. Povečanje cene med gradnjo je pogosto, zlasti zaradi morebitnega poškodovanja materiala. Zato se lahko zgodi, da se cena na koncu poveča.

Priprava terena in izkop

Gradnjo hiše razdelimo na več gradbenih faz, kjer prva faza pomeni začetek gradnje, ko je dokumentacija urejena. Vključuje pripravo terena in gradbišča, zakoličbo, izkop gradbene jame, postavitev gradbene table in gradbiščne ograje, ter morebitni dovod vode in elektrike. Sledi zakoličba, kjer se prenese položaj objekta in označijo robovi temeljne plošče. Zatem sledi izkop gradbene jame, postavitev tampona, utrjevanje terena in ureditev betonske plošče. Nosilnost terena, vrsta temeljev, količina armature in vremenske razmere vplivajo kako poteka gradnja hiše v lastni režiji (cena temeljne plošče je odvisna tudi od vrste temeljev).

Druga gradbena faza obsega postavitev kletne plošče, ki je pomemben del gradnje hiše. Cena za armirano betonsko klet lahko veliko vpliva na skupno ceno hiše, zato je vredno premisliti, če jo potrebujete ali ne. Glede na to, če imate garažo za avtomobile in še dodaten prostor za shranjevanje, morda ni potrebe po kleti in boste tako privarčevali denar.

V tretji gradbeni fazi se gradi konstrukcijska gradnja vseh etaž, podstrešij, krovska dela in strešna konstrukcija, kot so žlebovi, odtočne cevi, obrobe, strešna okna, portali in snegobrani. Tretja faza je najdražja, saj znaša približno 70% celotne investicije. Cena talne plošče znaša približno 5.000 €, cena enostavne dvokapnice pa znaša od 12.000 € naprej. Pri izbiri strešnikov je dobro primerjati cene in materiale ter si jih ogledati tudi v živo, če je možno. Ob koncu tretje faze je gradnja hiše že dokaj visok strošek.

 

Gradnja hiše v lastni režiji cena
Dobri temelji so ključni za stabilnost zgradbe

 

Četrta gradbena faza obsega:

 • Hiša ima notranje predelne stene, betonske tlake, izolacijo, omete, inštalacije, talne in stenske obloge, masivno stopnišče in vgrajeno stavbno pohištvo (okna, vrata)

 • Položeni so estrihi, izolacijski material, in ključavničarska in kamnoseška dela

 • Strošek te faze je okoli 75.000 €

Peta gradbena faza obsega:

 • Inštalacije so zaključene, slikopleskarska in steklarska dela, prav tako so položene stenske in talne obloge

 • Strošek inštalacij, ki znaša 24-27% celotne cene gradnje, vključuje ogrevalne inštalacije, elektroinštalacije in vodovodne inštalacije.

 

5. stopnja gradnje

 

Kako izbrati prave mojstre?

Veliko pozornosti, znanja in izkušenj zahteva gradnja hiše v lastni režiji, cena mojstrov pa je odvisna tudi od izkušenosti in usposobljenosti mojstrov, Le redki mojstri obvladajo vsa gradbena dela, zato je potrebno izbrati mojstre za posamezne gradbene faze in področja, kot so vodovod, elektroinštalacije, talne obloge, keramika itd. Ko izbirate mojstre, bodite pozorni tudi na storitve, kot so pleskanje sten, okna, notranja in vhodna vrata ter fasada in streha. Na koncu boste zadovoljni, če boste na koncu z gradnjo hiše, ki vam bo všeč tako notri, kot zunaj, in ki bo kos vsem vremenskim razmeram.

Ureditev notranjosti in okolice hiše

Po zaključeni gradnji morate še razmisliti o notranji opremi in ureditvi okolice. Pri notranji opremi se boste morali odločiti za slog in materiale, ki bodo ustrezali vašemu okusu in zahtevam. Kuhinja in kopalnica sta le dva primerljiva elementa, ki sta lahko zelo draga. Približno boste morali za notranjo opremo zagotoviti vsaj 15.000 €. Tudi zunanjost hiše zahteva nekaj pozornosti, da bo videti prijetno in urejeno. Uredite si lahko teraso z nadstreškom, asfaltirajte dovoz ali pa naredite tlakovano pot. Če ste vrtnar, si lahko pripravite tudi prostor za vrt.

Urednik

Sem navdušenec nad oblikovanjem, ki si prizadeva za inovativne in trajnostne rešitve. Moj cilj je ustvariti prostore, ki so funkcionalni in estetski, hkrati pa sprejemajo najnovejše oblikovalske trende in tehnološki napredek.

Zadnji prispevki